söndag 22 april 2012

Vitsippa


Vitsipporna börjar försiktigt smyga fram.

Lättstickade pulsvärmare


Snygg i sin enkelhet. Så skulle jag vilja definiera den. Min första stickade gej sedan lovikkavantarna jag stickade i nian för mer än halva livet sedan. Som blå sommarvågor med lite skum på toppen. Havsbris, kanske jag ska kalla dem? Jag tog garnet som blev över från mössan, så de matchar. :) Ett passande mönster var svårt att hitta, så jag googlade runt, lät mig inspireras och gjorde ett eget utifrån det garn och de stickor jag hade. Nu återstår bara att sticka pulsvärmare nummer två, men den är på gång!


Materialbeskrivning & mönster

Svarta Fårets Jubileumsgarn, färg 70 (blå) + stickor 3,5
Drops Vivaldi, färg 07 (vit); dubbelt garn + virknål 3,5

Pulsvärmare:
Lägg upp ett udda antal maskor av jubileumsgarnet. Jag la upp 41.
Sticka rätstickning tills arbetet mäter 15 cm.
Maska av och sy ihop pulsvärmaren.

Spetskant i mohair:
Ta dubbelt mohairgarn och fäst i en maska vid sömmen med en smygmaska.
varv 1: Virka 3 lm, hoppa över en maska och fäst luftmaskbågen i nästa maska med en fastmaska. Alltså 3 lm och därefter en fm i varannan maska vavet ut. Avsluta med en smygmaska i första lm.

varv 2: Virka en fm i första luftmaskbågen på varv 1, virka tre luftmaskor och sedan en fastmaska i nästa luftmaskbåge. Uppepa varvet ut. Asluta med en smygmaska. Fäst alla trådar.

fredag 20 april 2012

Min fina mössa


Jag ville okså ha en fin mössa nu när våren är så kylig, så jag tog mönstret till tjejernas mössor och virkade mig en egen huvudbonad. Fast den är ju inte alls likadan som tjejernas. Bara i grunden och i ursprunget. När blir egentligen ett mönster ett nytt mönster? När har man bara ändrat lite och när har man gjort ett eget? Jag tror att det här är ett gränsfall, men jag skulle nog ändå inte våga säga att det är mitt eget mönster. Början är den samma, men avslutet är helt annorlunda.

MaterialbeskrivningJag har använt mönster 558 från Svarta Fåret som inspiration och utgångspunkt. Jag tog storleken 10-12 år, men valde att virka med en större nål - virknål 5 i stället för 4½. Jag försökte också att virka lite lösare än vad jag brukar och inte hålla emot med tråden.

Efter varv 14 virkade jag ett varv med dubbelstolpar och två varv med stolpar. Varv 15 och 16 i originalmönstret hoppade jag över. Jag har vikt upp mössan fram, men den är helt nervikt bak, så vikningen liksom fasas ut bakåt. Det är de tre sista varen som är uppvikta mitt fram. En blomma dekorerar ena sidn, vid tinningen ungefär.

Garnet jag har använt är Svarta Fårets Jubileumsgarn, färg 70(blå). Mössan är virkad i dubbelt garn, vilket betyder att man behöver två nystan. Jag har, som sagt, använt virknål 5.

Till blomman används enkelt garn och virknål 3½. Knappen hade vi hemma.

Om du är nyfiken på hur mina döttrars mössor ser ut - följ länkarna nedan:
Felicias vårmössa
Isabelles vårmössa

måndag 9 april 2012

Mormorsrutor och tråkvirkning

Ägnar mig åt tråkvirkning idag. Åtta fastmaskor och en luftmaska, vänd, åtta fastmaskor och en luftmaska, vänd, åtta fastmaskor och en luftmaska, vänd. I sjuttio centimeter. Gånger två. Med tildagarn och virknål 3. Väskband ska det bli, så det är bara att mata på. Det går ju inte att ta genvägen över köpta band till en hemvirkad väska! Så tråkvirkning får det bli, helt enkelt.


Rolgare är det då att virka mormmorsrutorna som ska bilda själva väskan. Jag har sparat en som jag kan virka mellan banden så att jag inte tröttnar helt. Fyra av dem sitter redan ihop. Via ett online stickcafé på Facebook fick jag jättemycket hjälp med hur man virkar ihop dem, för det stod inte i beskrivningen. Jag samlar ihop dessa länktips till en liten länkguide nedan:


Hur man virkar ihop mormorsrutor - länktips:
http://minspiration.blogspot.se/2010/08/join-on-go.html
http://www.garnstudio.com/lang/se/video.php?id=202&sort=2&thumbnails=on
http://www.youtube.com/watch?v=ILu5C_VPyA4
http://tummelisagarn.blogspot.se/2009/10/hur-man-virkar-ihop-mormorsrutorna.html

Den här gången använde jag mig av en av metoderna som visas i youtubefilmen eftersom jag redan hade hunnit virka ett par rutor, men nästa gång ska jag pröva att virka hop efterhand som Tummelisa garnaffär tipsar om. Det verkar ju väldigt smidigt.

En lite suddig telefonbild på fyra rutor kommer här:




Alexander kyckling


Kycklingsalladen från skärtorsdagen transformerades till Alexander Kyckling, mästare i cykling under långfredagens morgon. Han har som enda påskpyntet i huset, förutom en gul tulpanbukett, fått pryda vårt köksbord hela påsken.

Alexander kyckling är virkad efter det här mönstret från Drops Design, av garner jag hade hemma: kropp ovh vingar i Freja och detaljer i Tilda.

torsdag 5 april 2012

Blåsippor



Vi promenerade hem från skolan idag när dottern plötsligt fick syn på något vid sidan av vägen, vid foten av ett träd.
- Åh, vad är det här för vackra, lila blommor?
De kan ju se lite lila ut, de underbara blåsipporna, blommorna som kommer med våren.

Vårens första blåsippor! Ingen hotande snö kan längre stoppa våren. Jag älskar dessa blommor! Och jag som installerat instagram för Android fotade så klart. Fotade och lekte ett par minuter innan sonen påminde om det stundande fikat och det var dags att dra vidare mot en kffe latte och en (påsken till ära) gul prinsessbakelse.

söndag 1 april 2012

Isabelles vårmössa



Försöker virka fram ny energi, så här är nästa vårmössa. Sexåringen har valt färgerna själv och hon tycker att mössan blev jättefin. Det tycker jag med. Lila, vitt och glitter, sött och coolt. Och vårigt.

Materialbeskrivning

Jag har använt mönster 558 från Svarta Fåret. Jag tog storleken  10-12 år till min sexåring. Det blev lagom.

Själva mössan är virkad i Svarta Fårets Jubileumsgarn, färg 61(ljuslila). Mössan är virkad i dubbelt garn, vilket betyder att man behöver två nystan. Två nystan skulle jag annars tro räcker till två mössor. Virknål 4½.

Till blommorna används enkelt garn och virknål 3½. Blommorna är även de virkade i Jubileumsgarn, färg 04 (vit).

Knapparna hade vi hemma.